Prohledat tento blog

úterý 21. května 2013

U Štěpána a v Sušici

     Před čtrnácti dny jsme se se ségrou vydaly na gurmánský výlet na Šumavu. Hlavním bodem programu byla hospůdka U Štěpána ve Vojeticích, kterou všichni znají z pořadu Ano, šéfe! Na internetu o ní koluje mnoho kladných i záporných recenzí a místní na ní nějak uplně zanevřeli (nejspíš z klasicky české závisti), tak jsme to musely prubnout samy.
     Rezervovaly jsme si stůl měsíc dopředu, nicméně jsme si ale spletli páteční oběd se sobotním a sobotní večeři s páteční. U vchodu se nás ale hned ujal pan Štěpán, který se sympaticky postaral o to, abychom si sedly a druhý den přesunul naší rezervaci na hodinu, kterou jsme si přály (asi se tam často nestane, že by jim na rezervaci někdo nepřišel...)
     Hospůdka je krásná, působí vesnickým, ale elegantním dojmem a na stěnách visí množství fotek staré Šumavy. Obsluha byla aktivní, rychlá a milá, pokrmy se nám vršily dost rychle, takže jsme toho víc snědly, protože jsme nestačily pocítit naplnění :-D
     Musím restauraci moc doporučit, ve všech aspektech jsme byly spokojené a velmi příjemné bylo i popovídání s panem Štěpánem o dodavateli bizoního masa z Kašperským hor a jeho známým, od kterého si objednává výtažek z technického konopí, z kterého dělají výborné limonády a horký drink, kterého jsem se nemohla nabažit. Měly jsme štěstí, protože bizoní maso není na jídelníčku každý den, takže jsme musely ochutnat tataráček, kde jsme si ho snad nejvíce vychutnaly.

Na to, jakou hostina to byla v obou dnech se podívejte na fotkách (chybí pouze fotografie drštkové polévky, protože jsme se do ní pustily příliš rychle a na focení se úplně zapomnělo):

Horký nápoj s výtažkem z konopí, pomerančem a mátou

Obsluhou doporučený skvělý hovězí cheeseburger s domácím kravským sýrem
místní specialita - hovězí žebra s hořčicí a křenem

nezapomenutelná hovězí líčka na kořenové zelenině s kaší, která je zjemněná uzeným přepuštěným máslem - nepřekonatelný!

Měkoučkej hovězí pupíček s jemnou bramborovou kaší a pikantní malinovou omáčkou
perfektní steak ze zadního hovězího připravený metodou sous vide se zkaramelizovanou cibulkou na variaci jarních salátků 

tataráček z mladého bizona, nejjemnější, jakej sem kdy měla (prý má kratší vlákna než hovězí, proto je tak jemňoučkej... ten bych si ani příště nenechala ujít)


menu

ex- a interiér (pardon za nižší kvalitu)

     Nicméně jsme nebyly jen tam, ale objevily jsme v Sušici na náměstí novou restauraci, kam jsme zašly prakticky omylem z výletu na Kašperk a teda pokud máte hlouběji do kapsy, ale rádi se výborně najíte, tak tohle je skvělá volba, fakt sem byla překvapená. Restaurace se jmenuje U muzea, dřív tam byla nějaká špatná čínská a ani místní tuhle ještě prý neobjevili (pro svou škodu podotýkám). Za 80 korun jsme se nacpaly suprovym jelenim na jalovci s bobkovym listem s domácim žemlovym knedlíčkem, nejednou jsme přišly na domácí slepičí vývar s domácími! nudlemi za 20 korun!!! a v neposlední řadě jsme ochutnaly i výborné dezerty - panna cotta s borůvkami a lívanečky s domácí švestkovou omáčkou. Koukněte:


     K tomu se dá ve městě v ulici Americké armády navštívit farmářský obchod, kde prodávají za opravdu nepražské ceny místní čerstvé hovězí maso jednotlivě vakuované, místní sýry a mléčné výrobky (nejlepší jogurt, co jsem měla snad za celý život), kefír se jí lžící, je tak hustý, že se nedá pít. Dále se tam dají koupit různé druhy olejí, zavařenin, zeleniny, oříšků, luštěnin apod. 
     O kousíček dál v té samé ulici mají vyhlášené pekařství, kde jsem ochutnala sušický a domácí chléb a opravdu byly oba výborné, a o kobližkách ani nemluvim...



      Pokud tedy chcete vyrazit na kulinářskou dovolenou, ale raději by jste zvolili Čechy než zahraničí, tak by pro vás Sušice a okolí mohla být dobrým tipem :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat