Prohledat tento blog

pátek 7. června 2013

Čerstvé těstoviny s mangoldem a ovčím sýrem a třešňovo-jahodový dort

   
 Tak se nám konečně vylepšuje počasí, i když prý ne na dlouho, ale člověk nemá věřit všemu a udržovat si aspoň nějakou hladinu optimismu. Mě ho dneska dodal oběd, pro který jsem si došla na zahradu a na trh do Kobylis. Takový oběd udělá dobře oku i žaludku a snad trošku i zdraví, protože je to samá zelenina a ovoce :-D kecám, neni to uplně dieta :-)

     Oba recepty jsou podle mě velice letní a vhodné do teplého počasí, navíc využívají sezónní produkty a hrajou krásnými barvami.

     Na trhu jsem si u stánku Italské vinotéky koupila čerstvé těstoviny, které pan majitel vyráběl včera večer, a kus sýra pecorino. Na zahrádce jsem si natrhala přerostlý mangold, který si ve skleníku vesele roste od minulého roku (použijte špenát, pokud mangold nenajdete) a trošku rozkvetlého tymiánu. A takhle vypadal recept:


Čerstvé těstoviny s mangoldem a ovčím sýrem pecorino

pro 2 osoby:

200 - 300g čerstvých těstovin (recept zde)
150g ovčího sýra pecorino
250g čerstvého mangoldu
4 česneku (použila jsem čerstvý)
hrstka tymiánu
olivový olej
pepř, sůl

   
Do hrnce si dejte vařit dostatečné množství osolené vody, když se vaří, vhoďte těstoviny a vařte potřebnou dobu, domácí těstoviny jsou hotové za 3 - 5 minut.
     Než se vám těstoviny uvaří, dejte si do hluboké pánve olivový olej a vhoďte na něj pokrájený česnek na plátky, po chvilce, kdy se česnek rozvoní, přidejte listy mangoldu nebo špenátu, osolte, opepřete, přidejte tymiánové lístky stažené z tvrdých větviček a přilijte půl decky škrobové vody, ve které se vaří těstoviny, lehce poduste, aby byl mangold měkký, ale nezešednul.
     K mangoldu přidejte scezené těstoviny i s trochou vody, pokud se z mangoldu již odpařila a přidejte nastrouhaný sýr. Promíchejte a ihned podávejte s trochou nastrouhaného sýru a kvítky tymiánu.


Třešňovo-jahodový dort


na vynikající vláčný piškot si připravte:

180g másla
4 vejce
220g krupicového cukru
200g zakysané smetany
280g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku

     Předehřejte si troubu na 160 stupňů a formu (22cm) si vyložte pečícím papírem.
     Vyšlehejte si máslo s cukrem a potom přidávejte a zašlehávejte jedno vejce po druhém. Zašlehejte zakysanou smetanu a nakonec mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vlijte opatrně do formy a pečte 70 minut. Upečený dort poznáte ze suché špejle.
     Dort nechte vychladnout, poté vyndejte z formy a podélně rozkrojte.

na krém a ozdobu z třešní si připravte:

150g třešní chrupek
250g jahod
200g bílé čokolády
1 lžíce práškové želatiny

     Rozehřejte si čokoládu buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce, nechte ji chvilku schladnout a pak do ní namáčejte třešně, které nechte pak zaschnout na pečícím papíru. Zbylou čokoládu smíchejte se zakysanou smetanou a želatinou rozpuštěnou podle návodu. Přidejte rozmixované jahody a tímto krémem spojte poloviny dortu a potřete i vršek.
     Nakonec na dort naklaďte čokoládové třešně a nechte dort pár hodin odpočinout v lednici, aby se chutě a hmoty propojili.

Dobrou chuť :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat